Nieuws

Maandag 16 oktober: Politiek Cafe De Rode Werf, over: Rutte III, en Wonen 

14 oktober 2017

Het regeerakkoord is uit. We gaan blijkbaar toch staand het Wilhelmus zingen, of toch niet? Rutte III en het regeerakoord, en met name de paragrafen over Nederlandse identiteit, met de HJ Schoo-lezing van Buma nog in het achterhoofd staan centraal. Samen met CDA-expert Pieter Gerrit Kroeger, en Marco de Souza, oprichter van het Leerorkest in migrantenwijken zullen we de keuzes voor educatie, cultuur en Nederlandse identiteit verder verkennen.

Van AirB&B, zelfstandige ondernemers, tot en met de hele maatschappelijke discussie: wat voor buurt en samenleving wil je hebben? Hoe willen we met elkaar in Amsterdam blijven wonen? En wordt dat idee nu bedreigd? Met gemeenteraadsleden van PvdA en D66 gaan we de nieuwe politieke keuzes nader bekijken. Het onderwerp wordt geintroduceerd door een column van de Jonge Socialisten.

  • Amsterdam de veranderende stad
  • Rutte III: nieuwe waardering cultuur en Nederlandse identiteit

Wonen in amsterdam, een snel veranderende stad
Is gentrificatie een politieke keuze voor een proces van uitsluiting?

Gentrification: ofwel het opwaarderen van een volkswijk, buurt of stadsdeel, zowel cultureel als sociaal en inkomen. Zodat het ook nieuwe en meer kapitaalkrachtige mensen aantrekkelijk wordt gemaakt. Het is een trend en proces dat veel impact heeft in wijken, buurten en de hele stad. Van AirB&B, zelfstandige ondernemers, tot en met de hele maatschappelijke discussie: wat voor buurt en samenleving wil je hebben? Hoe willen we met elkaar in Amsterdam blijven wonen? En wordt dat idee nu bedreigd?

Het onderwerp zal worden geintroduceerd door dr. Cody Hochstenbach. Hij is gepromoveerd op gentrification in Amsterdam en Berlijn en zal ons introduceren in de huidige trends,  dilemma’s en politieke keuzes die voor ons liggen.

Direct op deze introductie zullen we samen met woordvoerders uit de gemeenteraad de discussie aangaan over het onderwerp: Wat staat er op het spel? Waar liggen keuzes? Wat wordt al gedaan? En waar liggen verschillen?


Identiteit, en culturele waarde in Nederland onder Kabinet Rutte III
“Nederlandse identiteit in tijden van globalisering en onzekerheid”,

Het mag geen nieuws zijn: We gaan staand het Wilhelmus zingen. Op het gebied van onderwijs en met name op de focus van de Nederlandse identiteit in tijden van globalisering en onzekerheid, zijn dit soort zaken opmerkelijk scherp uitgewerkt. Het Wilhelmus zingen staat letterlijk in het nieuwe regeerakkoord van Rutte III. Maar is dit werkelijk alles wat men nu voor ogen heeft?

Als we met elkaar gaan samenleven in een multiculturele samenleving, waar gaat het nieuwe kabinet op inzetten? En wat vinden we daarin vooral opvallen? Waar liggen kansen, en waar moeten we de komende tijd zeer scherp op gaan letten en heel alert op gaan zijn?

We gaan dit onderwerp nader verkennen met:

Houdt onze website in de gaten: www.derodewerf.nl 
En uiteraard zijn we ook te vinden op facebook:  www.facebook.com/rodewerf

Geef een reactie

* = verplicht, e-mailadres wordt niet gepubliceerd.