14 november 2016, om 22:00

Rode Werf, maandag 14 november

Om alvast in de agenda te zetten: Aankomende Rode Werf zal plaatsvinden op 14 november.

Twee onderwerpen zullen centraal staan: Belastingontwijking in Amsterdam, en Aankomende verkiezingen: campagne en populisme

Zeer snel maken we ook de line-up van onze gasten bekend. 


Op 14 november zullen twee onderwerpen centraal staan:

Belastingontwijking in Amsterdam:
Onlangs sprak raadslid Carolien de Heer zich uit, en verenigde de gemeenteraad zich voor de aanpak van brievenbusfirma’s:  ‘Probeer eens uit te leggen dat een bakker 25% winstbelasting betaalt en een bedrijf als Apple slechts 0,05%.’ Maar, het is niet verboden bij wet, pakken we dat in Amsterdam wel goed aan door de grenzen op stedelijk niveau op te zoeken?Of slaan we, –  zoals VVD en CDA vinden- , door op de aanpak, en stellen we het aantrekkelijk bedrijfsklimaat in Nederland in de waagschaal? Aanpakken is een ding, maar moeten we ook zorgen dat we grote bedrijven niet wegjagen? En is het verstandiger om beter bij de internationaal gestelde OESO-afspraken blijven?

Aankomende verkiezingen: campagne en populisme
Kijkend naar de verkiezingen in de VS zien we een sterke trend naar agressieve strijd, dat fact-free uitspraken niet schuwt, en kandidaat-politici zoals Donald Trump die schijnbaar veel, heel veel, kunnen maken, en er schijnbaar verbazingwekkend vaak mee kunnen wegkomen.In Nederland bereiden we ons nu ook voor op de aankomende verkiezingen: de PvdA start haar lijsttrekkersverkiezingen, de verschillende partijen bereiden hun campagnes voor de aankomende maanden voor. Wat zal in de aankomende verkiezingen interessant voor Nederland kunnen worden? Kunnen we ook een verharding van de campagnes verwachten net zoals in de VS, of kiest Nederland andere wegen?