Op de achtergrond wordt in het hele land al lang hard gewerkt aan de verkiezingscampagne voor de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart aanstaande. Volgende week wordt ook de campagne in onze stad officieel afgetrapt. In het algemeen zijn de komende verkiezingen misschien wel belangrijker dan ooit: we verkeren in de grootste mondiale crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Juist deze pandemie maakt dat de ideologische breuklijn die zich aftekent explicieter wordt en ervoor zorgt dat de keuze voor een radicaal andere koers makkelijker gemaakt kan worden. Tegelijkertijd kan deze politieke machtswisseling in maart 2021 ook in het bijzonder relevant zijn voor ons stadsdeel Centrum.
Natuurlijk hopen we allemaal op een sterkere positie van de Partij van de Arbeid, maar voor mensen woonachtig in de binnenring van deze hoofdstad kan het cruciaal zijn. Een linksere koers zoals die door de PvdA wordt voorgestaan zou namelijk betekenen dat er meer regie wordt genomen om ook om en nabij Amsterdam sociale huurwoningen te bouwen en de onevenredige huurstijgingen in de stad aan te pakken, zodat alle zorgmedewerkers, docenten, trambestuurders en andere mensen met een beroep in de publieke sector, die meer waardering en een hogere beloning verdienen, ook kunnen blijven wonen in al die mooie buurten als de Jordaan, Nieuwmarktbuurt, Kadijken en Oostelijke Eilanden. Maar enkel en alleen een dak boven het hoofd is natuurlijk nog niet voldoende. Ook goede leefomstandigheden zijn noodzakelijk om stadsbewoners de kans te geven op een gelukkig leven. Het verkiezingsprogramma is helder over de aanpak van luchtvervuiling en loden leidingen: gemeenten krijgen meer ruimte om de kwaliteit te garanderen, Schiphol en Tata Steel worden op hun plichten gewezen, en verhuurders worden gedwongen om achterstallig onderhoud op te knappen.
Eveneens kan deze campagne ontzettend veel uitmaken voor het openbaar vervoer en de infrastructuur in onze stad. De PvdA zet bewust in op meer snelle treinverbindingen, op zowel de lange als de korte afstand: als het aan ons ligt komen er meer betaalbare treinen die vaker rijden naar internationale bestemmingen, als duurzaam alternatief voor vliegen, komt er een 24-uurs netwerk in de Randstad, wordt de Noord-Zuid-lijn doorgetrokken naar Hoofddorp en komt er een schone snelle Lelylijn naar Almere.
Een ander element dat zeker niet onbenoemd mag blijven is het verschil dat een grotere PvdA zou kunnen maken voor de culturele sector in ons land, en daarmee ook de talloze culturele instellingen in ons stadsdeel die meer financiële steun zouden ontvangen en daarmee zeker kunnen zijn van hun (voort)bestaan. Bijvoorbeeld het Rijksmuseum zou dan één dag per maand gratis de deuren kunnen openen. Daarnaast blijven openbare buurtbibliotheken, middels een stimuleringsfonds, net als buurthuizen behouden, om de belangrijke rol die zij spelen in de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en het bevorderen van sociale cohesie te waarborgen.
Daarbij is het belangrijk te realiseren dat de tijd rijp is voor socialer beleid en een linksere koers. Na decennia van neoliberale rendementspolitiek doet zich nu een ideologische paradigmawisseling voor, die door de coronapandemie lijkt versneld. Het komend decennium is gebaat bij een opleving van de sociaaldemocratie, waarin thema’s als gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en bestaanszekerheid herwaardering genieten, en de overheid weer in staat wordt gesteld om haar burgers te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf.
Zogezegd is deze verkiezingscampagne misschien wel belangrijker dan ooit. Laten we daarom samen strijden voor een leefbare binnenstad met minder overlast, meer solidariteit en voldoende ruimte voor iedereen, in een sociaal land met een eerlijke toekomst voor ons allemaal!
Nelson Addo