31 maart 2023

Na een pauze van de ALV op 1 maart 2023 wordt de bijeenkomst voortgezet met het thema ‘Groen in een drukke en groeiende binnenstad.’ Gemeenteraadslid Geert Noordzij (PvdA) neemt het woord en nodigt de aanwezigen uit om zich uit te spreken over de noodzaak en aanpak tot meer groen in het centrum.
De discussie die daarop volgt grijpt hij aan om de activiteiten ten aanzien van klimaatadaptatie in de gemeenteraad uiteen te zetten.

De gevolgen van klimaatverandering zijn nu vooral zichtbaar in problemen voor kwetsbare groepen, zoals voor ouderen, mensen in slecht geïsoleerde woningen, bij armoede, etcetera. Er is nog te weinig begrip voor de noodzaak tot ingrijpen om de toekomst voor velen veilig te stellen. Ingrijpen is duur, maar de kosten als we het niet doen, zijn onvoldoende bekend. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

Groen helpt in een stadsomgeving, maar ook aandacht voor het waterbeheer. Met GroenLinks samen is er in de gemeenteraad gewerkt aan een hemelwaterverordening. In de sterk versteende binnenstad zijn nog veel mogelijkheden langs grachten en op de daken, bijvoorbeeld door zogenaamde ‘blauwgroene’ daken met zonnepanelen en opheffen parkeerplaatsen.

De gemeente wordt in het uitvoeren van vergroening, waterbeheer en zonne-energie gehinderd door het private karakter van veel gebouwen en dilemma’s in de toegankelijkheid van de stad voor voetgangers en autoverkeer. Er wordt naarstig gezocht naar oplossingen daarvoor.
De aanwezigen vragen ook aandacht voor de mogelijkheden die de gemeente zelf heeft bij vergunningsverlening. De gemeente kaan daarnaast het goede voorbeeld geven bij de eigen gebouwen, transportmiddelen en het ontwerp van de infrastructuur.