Mensenhandel in ons stadsdeel centrum
Amsterdam Centrum loopt economisch als een trein. Hotels zitten continue vol, wasserettes draaien overuren, schoonmakers zijn niet aan te slepen. Het klinkt allemaal uitermate positief. Naast de drukte, zit er ook nog een heel andere, duistere, keerzijde aan deze groei.
Een van die negatieve kanten is dat de mensenhandel en uitbuiting in gelijke tred toenemen. Voor het schoonmaken van hotels en voor het werk in wasserettes worden mensen ‘ingevoerd’ en uitgebuit. Jonge vrouwen werken in massagesalons, zonder paspoorten, en moeten klanten een happy end bezorgen om te overleven.
Schokkend
Als PvdA bestuur wilden wij in het kader van Lokale Helden, een dag als vrijwilligers gaan helpen bij HVO-Querido om te leren wat mensenhandel inhoudt en wat het betekent voor vrouwen die daar het slachtoffer van zijn.
De verhalen van vrouwen waren schokkend. Zo vertelde een Ghanese jonge vrouw hoe zij gedwongen in de prostitutie moest werken, en dankzij een behulpzame klant aan haar pooier kon ontsnappen. Zij is zwanger en wacht momenteel op de geboorte van haar kind. Zij zit veilig in de crisisopvang van HVO Querido en hoopt in Nederland te mogen blijven, want ze niet meer welkom is bij haar familie in Ghana.
Ook een Nederlandse jonge vrouw vertelde hoe zij geestelijk in problemen belandde, uit huis werd gezet, ging zwerven en uiteindelijk op straat moest leven. Daar verdiende zij geld met prostitutie en werd misbruikt. Zij hoopt binnenkort een plaats te krijgen in een begeleid wonen project en kan dan in therapie gaan.
Het was de bedoeling dat wij een maaltijd voor de dames zouden bereiden. Echter, wij werden vergast op een lunch met heerlijke salades, loempia’s en sandwiches, bereid door de dames.
Het gaat niet goed: Uitdagingen in Centrum
Wel werd ons duidelijk dat er drie grote problemen dreigen.
- Capaciteit en opsporing
Het eerste probleem is dat voor het opsporen van mensenhandel te weinig capaciteit is bij de politie. Daardoor worden veel zaken niet opgelost, of worden verhoren pas afgenomen wanneer deze een relatie hebben met een grotere zaak. Ook op gebied van internationale samenwerking, met politie en recherches in het buitenland, is nog een wereld te winnen. - Zorg over ambulant aanbod
In Nederland wordt steeds meer zorg ambulant aangeboden. Dit betekent dat drie of vier dames in een rijtjeshuis worden opgevangen en dat tweemaal daags een hulpverlener langskomt. De bedoeling is dat de komende periode de huidige crisisopvang steeds meer dit concept zal moeten toepassen. Echter, de veiligheid van de dames kan dan echter niet meer gegarandeerd worden, ondanks de dreiging van pooiers, ex-uitbuiters, etc. Crisisopvang voor slachtoffers van mensenhandel kan niet ambulant, dit is een veel te kwetsbare oplossing voor mensen die juist bescherming nodig hebben. - Laagdrempelige en gescheiden opvang
Een derde probleem wordt gevormd voor de opvang jonge mannen en transgenders, die in de (homo-)prostitutie belanden. Het mengen van mannen en vrouwen in de opvang functioneert niet. Er is behoefte aan een laagdrempelige opvang voor deze twee groepen en een eigen afdeling in de crisisopvang of eigen locatie.
In ons PvdA verkiezingsprogramma gaan we voorstellen opnemen, om beleid op dit terrein vorm te geven, de mensenhandel te bestrijden en opvang voor vergeten groepen te regelen.