Arne Bartelsman in de stadsdeelcommissie
Lieve buurtgenoten,
Mijn naam is Arne Bartelsman, ik ben 32 jaar en woon met mijn vrouw vlakbij de Nieuwmarkt. Op 16 maart sta ik op #1 voor de PvdA voor de stadsdeelcommissie Amsterdam Centrum. En daar ben ik heel trots op. Want als geboren en getogen Amsterdammer heb ik op vele manieren van de binnenstad leren houden. Ik dronk er mijn eerste biertje, ik ontdekte er mijn liefde voor cultuur, en, het allerbelangrijkste, ik ontmoette er de liefde van mijn leven.
Nu, na enkele jaren in New York te hebben gewoond als diplomaat bij de Verenigde Naties, mag ik het centrum ook mijn thuis noemen. Ik hou van de binnenstad omdat het voor mij de ziel van Amsterdam vertegenwoordigt. Levendig, tolerant, divers, soms brutaal, solidair. Je vindt het allemaal terug in het centrum. Het geeft mij een gevoel van trots dat we volgens mij allemaal kennen en delen. Het maakt niet uit of je hier bent opgegroeid, of dat je hier je nieuwe thuis hebt gevonden.
Tegelijkertijd zien wij allemaal dat deze waardes die de binnenstad zo bijzonder maken, nu onder druk staan. Onder druk van het massatoerisme, onder druk van doorgeschoten marktdenken, onder druk van onbetaalbare huizenprijzen. Soms voelt het voor mij alsof het centrum op tweesprong staat, óf we gaan richting een disneyland voor toeristen, vol met hotels, nutellawinkels en coffeeshops, óf we koersen af op een reservaat voor rijke expats en investeerders met onbetaalbare huizen, hippe koffietentjes en ‘kwaliteitstoeristen’. In beide situaties is het voor velen van ons ondenkbaar dat onze kinderen in de toekomst nog in de binnenstad kunnen of willen wonen.
Ik kies voor geen van beide scenario’s, en ik geloof ook dat het anders kan. Maar dit vereist wel lef en duidelijke keuzes. Door oog te houden voor het unieke karakter van de binnenstad voor alle Amsterdammers, door ongelijk te investeren voor gelijke kansen, door een woning te zien als een recht en door ruimte te geven aan (buurt)initiatieven die de binnenstad aantrekkelijk willen maken voor Amsterdammers.
Zelf beloof ik in ieder geval vanaf 16 maart in de stadsdeelcommissie centrum strijden voor een binnenstad voor alle Amsterdammers. Hieronder vinden jullie enkele voorstellen hiervoor. En dat doe ik natuurlijk niet alleen. Samen met de andere fantastische kandidaten, maar nog belangrijker samen met al die mensen en organisaties in de binnenstad die hier al dag in dag uit mee bezig zijn. En natuurlijk ook met jullie. Dus help je kwetsbare buurman, start een buurtinitatief, stem op 16 maart op de PvdA, en doe met ons mee!
Mijn voorstellen voor een unieke, eerlijke en leefbare Amsterdamse binnenstad:
- Het centrum moet er zijn voor de Amsterdammer. Wij willen dat het aantal toeristen in de binnenstad wordt verminderd en dat er actief wordt gestuurd op het winkelaanbod in de binnenstad, om zo de toeristische monocultuur te doorbreken. Het verbod op vakantiehuur moet voor het hele centrum gelden.
- De gemeente moet Amsterdamse kunstenaars en cultuurmakers ruimte geven en laten experimenteren, zodat ook het nachtleven in het centrum zich meer richt op Amsterdammers. Subculturen moeten worden gekoesterd en gestimuleerd.
- Betaalbaar wonen is een recht voor alle Amsterdammers! Amsterdam moet streven naar meer sociale huurwoningen in het centrum, zodat leraren, verpleegkundige en politieagenten ook in de binnenstad kunnen blijven wonen. Ook moet er speciale aandacht zijn voor de huisvesting van senioren, jongeren, statushouders.
- Er moeten meer woningen worden toegevoegd aan de binnenstad. Dit kan bijv. door transformatie van winkelpanden of kantoorruimte, en meer woningen boven winkels. Daarbij moet extra aandacht en middelen naar maatschappelijke vastgoedondernemingen, zoals N.V. Zeedijk.
- Het centrum blijft een thuishaven voor mensen die zich elders niet thuis of veilig voelen. Vluchtelingen zijn hier welkom en worden geholpen.
- De zeggenschap van bewoners in het centrum over hun eigen leefomgeving, zoals afvalbeleid en groen in de stad, moet groter. Ook moet er aandacht zijn voor het behoud van openbare voorzieningen in de binnenstad, zoals scholen, buurtcentra en sportfaciliteiten. Hierbij kan het stadsdeel experimenteren met nieuwe, creatieve manieren om bewoners te laten participeren in besluitvorming.
- Om de binnenstad leefbaar te houden moet de gemeente meer handhaven op drugshandel, straatoverlast, ondermijning, mensenhandel en discriminatie in het uitgaansleven.