Nieuwjaarswens

4 januari 2021

Beste partijgenoten en belangstellenden,

Een bewogen jaar ligt achter ons. 

De wereld ziet er door Covid-19 volledig anders uit. Normale contacten met vrienden, buren, collega’s en familie zijn afwezig of zeer beperkt mogelijk. Enerzijds blijkt het moeilijk te zijn voor veel mensen om een veilige afstand tot elkaar te houden, waardoor besmettingen onvoldoende afnemen. Anderzijds verkeren mensen in een sociaal isolement, waardoor vereenzaming optreedt en het gebrek aan sociaal contact problematisch wordt. Ik vraag iedereen om een oogje op naasten te houden en er vooral voor elkaar te zijn – op veilige afstand!
Nog even volhouden tot het vaccin er is! 

Wel roept Covid-19 de vraag op of de gezondheidszorg niet te versnipperd is. Een duidelijke aansturing ontbreekt en de organisatie van bevoorrading, toewijzing van bedden, vaccinatie, etcetera steekt op dit moment provisorisch in elkaar. Wellicht kan de overheid de komende jaren een meer structurerende en sturende taak gaan vervullen, zodat we beter op dit soort calamiteiten zijn voorbereid.

Een ander schokkend gegeven is dat bijna een miljoen mensen onder het maatschappelijk minimum leven in Nederland. Daardoor leeft een aanzienlijk aantal kinderen in armoede en krijgt niet de kans op een normale ontwikkeling. In Amsterdam wordt hard gewerkt om deze misstanden te bestrijden, maar het is triest dat deze situatie nog steeds bestaat en dat de kloof tussen arm en rijk, alle activiteiten ten spijt, zich alleen maar verdiept.
De klassieke idealen van de PvdA, zoals solidariteit en sociale rechtvaardigheid, zijn nog even actueel en nastrevenswaardig, als we naar deze cijfers kijken. 

In het afgelopen jaar is ook weer aan het licht gekomen hoe diepgeworteld racisme en discriminatie in de maatschappij verankerd zijn. Zowel in de politiek als in de straat lijkt het soms normaal om groepen weg te kunnen zetten als minderwaardig of ongewenst. Dit zijn tendensen die wat onze partij betreft te vuur en te zwaard bestreden moeten worden. Ook hier is solidariteit het leidend principe. 

Het jaar 2021 staat voor de deur. Laten we hopen dat er een normalisering van het alledaagse leven kan plaatsvinden door de vaccinatie. Dat we weer samen kunnen komen en gezamenlijk een glaasje kunnen drinken. Dat 2021 een jaar wordt waarin we socialer kunnen zijn en bovenal gezond blijven!

Namens het bestuur van de PvdA Amsterdam Centrum 

Ger Rolsma
(voorzitter)

 

foto: Flemming Munch