Themabijeenkomst ‘Hoezo Zeggenschap?’

7 mei 2023
Themabijeenkomst ‘Hoezo Zeggenschap?‘ op
woensdag 31 mei 2023
20:00 – 22:00 uurAmsterdams Marionettentheater
Nieuwe Jonkerstraat 8
1011 CM Amsterdam

 

De avond begint met een terugkoppeling en een vooruitblik over de stadsdeelcommissie.
De fractie van de stadsdeelcommissie koppelt de onderwerpen van de afgelopen periode terug en bespreekt die graag met de leden. Ook blikken ze vooruit op de volgende periode: welke onderwerpen staan er op de agenda en welke zouden er op de agenda moeten staan?
Na een half uurtje begint de bespreking van het thema.

Deze themabijeenkomst is de tweede dit jaar uit de reeks die is gebaseerd op onze acht punten voor een unieke, eerlijke en leefbare Amsterdamse binnenstad:
6. De zeggenschap van bewoners in het centrum over hun eigen leefomgeving, zoals afvalbeleid en groen in de stad, moet groter. Ook moet er aandacht zijn voor het behoud van openbare voorzieningen in de binnenstad, zoals scholen, buurtcentra en sportfaciliteiten. Hierbij kan het stadsdeel experimenteren met nieuwe, creatieve manieren om bewoners te laten participeren in besluitvorming…

Onder de titel ‘Hoezo zeggenschap?’ organiseren wij een talkshow met Wout Ros, bestuurslid PvdA Amsterdam Centrum, als gespreks-‘host’.
Aan tafel zitten Anita Jolink, projectleider democratisering in stadsdeel Amsterdam Centrum, en actieve buurtbewoner Elena Simons. Het publiek eromheen discussieert mee.

Anita Jolink is projectleider democratisering in stadsdeel Amsterdam Centrum. Zij is verantwoordelijk voor o.a. het welbekende project Centrum Begroot waarin bewoners projecten mogen indienen die hun buurt mooier, leuker, gezelliger en groener maken. Uiteindelijk bepalen de bewoners van Centrum ( van 12 jaar en ouder) middels een stemcode welke plannen budget krijgen om te worden uitgevoerd. Daarnaast is zij adviseur voor het bestuur en medecollega’s op het gebied van bewonersparticipatie in Centrum.

Elena Simons spant zich als bewoner van de oude binnenstad in voor vruchtbare samenwerking tussen de gemeente en de buurt. Haar insteek is om van alles en iedereen de waarde te zien en verbinden. Ze is initiatiefnemer van de Stadshart Top. Daar ontmoeten bewoners, mensen van de gemeente, bedrijven, maatschappelijke en culturele instellingen elkaar voor co-creatie.  In gelijkwaardigheid worden plannen bedacht en vertaald naar actie.

Er bestaan verschillende beelden over ‘participatie’ en over de betrokken  ‘participanten’, zoals de gemeente en de ‘buurtactivist’. Het doel van de bijeenkomst is om deze te verduidelijken en elkaar beter te begrijpen. Daardoor kunnen we vooruitgang boeken bij het vinden van nieuwe creatieve manieren om bewoners te laten participeren en hun zeggenschap te vergroten.