Klimaat & groene steden

Jongeren strijden voor een groenere samenleving. 'Centrum Begroot' blijkt een prachtig concreet burgerinitiatief om het mooie centrum groener te maken.

Het zal velen niet zijn ontgaan, het Malieveld stond grotendeels vol jongeren voor een demonstratie voor meer maatregelen tegen de klimaatverandering. Wederom gaan ook de jongeren van Amsterdam de straat op om te strijden voor een groenere samenleving. Nu kreeg ik toevallig, of tenminste net zoals velen van jullie, onlangs een brief binnen van het bestuur van het stadsdeel Centrum. Hierin wordt ons allen een voorstel gedaan om te stemmen op een breed scala aan maatregelen die in totaal niet meer dan € 200.000 kosten (Centrum Begroot). Al zeg ik het zelf, een prachtige en concrete manier van een burgerinitiatief.

​Kijkend naar de voorstellen was ik blij verrast om te zien hoeveel van de voorstellen enige verbinding hadden met de vergroening van het mooie centrum. Zo was er een voorstel dat aandacht vroeg voor het plaatsen van plantenbakken op diverse plekken zoals parkeerplekken of vluchtheuvels, zelfs op de daken van woonboten waren er mogelijkheden. Na uitvoerig alle stukken te hebben gelezen kon men één voor één de projecten aanvullen tot het maximale bedrag. Nu nog wachten op de uitslag om te zien welke projecten worden uitgevoerd.

​Het bestuur van de PvdA Amsterdam Centrum juicht dergelijke initiatieven toe en ziet dat op deze manier de landelijke thema’s op een goede en concrete manier tot werkelijkheid worden gebracht in het Centrum van Amsterdam. De sociaaldemocratie wordt hier goed weergeven in de combinatie van vergaande burgerparticipatie en het concreet uitvoeren van duurzaamheidsplannen. Op deze manier zien wij een groener Amsterdam mooi opbloeien.

Jamie van den Berg
10 oktober 2019

Jamie van den Berg

Jamie van den Berg

Na in 1997 geboren te zijn in Amsterdam heb ik de eerste acht jaar van mijn leven in Oud-West gewoond, waarna ik voor lange tijd buiten Amsterdam heb gewoond. Voor mijn studie politicologie, waar ik nu derdejaars ben, ben ik teruggekeerd naar Amsterdam. Sinds begin 2019 woon ik in het centrum waardoor ik ook in

Meer over Jamie van den Berg