Buurtbivak januari 2020

Terugblik op een succesvolle Buurtbivak in Amsterdam Centrum

Tussen 12 en 17 januari vond in Amsterdam Centrum-Oost de Buurtbivak plaats. Waar deze eerder al werd georganiseerd in andere stadsdelen, was nu onze prachtige binnenstad aan de beurt. In deze week werden allerlei activiteiten georganiseerd om de relatie tussen bewoners en instellingen in het centrum en de lokale PvdA te versterken.

De allereerste Amsterdamse Buurtbivak in september 2017 vond eveneens plaats in Centrum. Destijds had de PvdA een leegstaand pand betrokken in de Lange Niezel, in het Wallengebied, om gesprekken met bewoners, de middenstand, prostituees, politici en andere gebruikers van de binnenstad te voeren. Onze wethouder, Marjolein Moorman, sliep toen een aantal nachten op locatie om de drukte en overlast aan den lijve te ondervinden.

Na afloop gaf zij aan dat zij ’s nachts een aantal keer was gewekt door lawaaierige toeristen. Daarbij kwam zij tot de conclusie dat de verschillende beleidsgebieden, zoals veiligheid, drukte in de binnenstad, overlast, afval, voor haar tijdens dit verblijf in de praktijk samenkwamen. Kortom: een leerrijke ervaring.

Deze keer stonden bezoeken aan de voedselbank, een buurtcentrum en andere organisaties centraal. Zo spraken wij bij buurtcentrum de Boomsspijker op de Recht Boomssloot met bezoekers, vrijwilligers en medewerkers. Een vaste bezoeker gaf te kennen dat eenzaamheid onvoldoende erkend wordt door hulpverleners. “Het is mooi weer, dus gaat u maar een wandeling maken” was het advies dat zij kreeg, toen zij vertelde dat zij zich eenzaam voelde. De activiteiten van het buurtcentrum bieden haar enige afleiding.

Maar liefst vijftig vrijwilligers ondersteunen de activiteiten van de Boomsspijker. Daarmee is dit buurthuis een positief voorbeeld van betrokkenheid van de buurt en sociale cohesie. Voor de medewerkers is de werkomgeving na moeilijke jaren rustiger geworden. De inkrimping van het aantal buurtcentra is afgerond, er zijn nieuwe werkplekken toebedeeld en de organisatie is financieel weer gezond.

Bij de voedselbank aan de Nieuwe Herengracht hielpen bestuursleden en een enthousiast lid mee met het vullen van boodschappenkratten met verschillende producten, onder meer groenten, broden en rijst. Persoonlijk vond ik het schokkend te horen dat ongeveer tweehonderd gezinnen en individuen afhankelijk zijn van de diensten van de voedselbank. 

Dit betekent dat een aanzienlijke groep mensen in Centrum onvoldoende middelen heeft voor de aanschaf van eerste levensbehoeften als eten. We leven in een van de rijkste landen ter wereld. Dat mensen toch een beroep moeten doen op de voedselbank is daarom eigenlijk heel triest. Wellicht is het tijd om het sociale en financiële vangnet van deze groep onder de loep te nemen en waar mogelijk te versterken.

Tevens hebben bestuursleden met jongeren gevoetbald bij Sciandri, een organisatie voor sportstimulering op de basisscholen in Amsterdam Centrum. Wie gewonnen heeft is mij niet bekend, al heb ik een groot vermoeden.

Ger Rolsma